pátek 19. srpna 2022

Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) - recenze - 70 %

Americký akční a dobrodružný sci-fi film z roku 2022. V hlavních rolích Chris PrattBryce Dallas HowardSam NeillLaura Dern. Režie Colin Trevorrow.

Příběh se od posledního filmu posunul hodně do budoucna. Dinosauři se mezitím dostali z ostrovů a osídlili celý svět. Jsou na to různé názory, ale lidé si prostě museli zvyknout. Samozřejmě to dalo velký prostor černému trhu. S tím se snaží bojovat aktivisté mezi které se řadí i Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která byla dříve ředitelkou Parku. S další důležitou postavou předchozích filmů Owenem Gradym (Chris Pratt) žijí v lesích na severu USA. Snaží se skrývat, jelikož spolu vychovávají dospívající dceru Maisie, které vznikla stejným způsobem jako novodobí dinosauři. Claire a Owen se jí snaží dát normální život, ale spousta lidí by ji rádo vidělo zpátky v laboratoři Biosynu.

Ale co je to vlastně ten Biosyn. Pro vysvětlení se musí vrátit do minulosti. Tato firma chtěla také využít vzestupu dinosaurů. Tudíž je uzavřeli do rezervace v italských Dolomitech, kde nikomu nebudou vadit. Ale rozhodně to není takto dokonalé. Hlavním účelem je biologický výzkum. Začíná to u nových léků a končí to u super osiv. A tím se dostáváme ke druhé dějové rovině.

Ellie Sattler (Laura Dern) je vědkyně zabývající se hmyzem, která zrovna studuje hejna obřího hmyzu s pravěkými geny, která ničí úrodu. Ale hádejte co, polím, kde jsou použita osiva Biosynu se vyhnuly obloukem. To nevypadá úplně jako náhoda. Sattlerová se ve svém pátrání spojí s paleontologem Alanem Grantem. Díky svým známostem se jim podaří získat přístup přímo do jámy lvové. Do centra Biosynu.

Nejdříve začnu u akčních scén, kterých není tolik, kolik bych čekal. Ale to rozhodně není výtka. Ten nižší počet aspoň mohl dostat více péče a byl více dotažen. Najdeme tady jak honičky mezi lidmi,  tak mezi dinosaury. To samé najdeme i u rvaček. Dokonce tady najdeme i něco velkolepějšího. Ale je to pořád v té úrovni, že to nepůsobí přehnaně, jenom se na to prostě dobře dívá.

Ale dinosauři nemusí pouze zběsile běhat. Někteří se samozřejmě musí i nakrmit. Nebo se plíží a útočí ze zálohy a když nějaký člověk neuteče, tak následuje další krmení. Prostě to, na co jsme u tohoto universa zvykem. Jenom jsem nebyl úplně nadšený ze zpracování samotných dinosaurů. Je to kvalitně provedeno, ale rozhodně nebyl vidět žádný posun, což je trochu škoda. Nakonec jsem to ale pochopil, když jsem viděl obří hmyz, který vypadá skoro opravdově. To dokázalo vynahradit to drobné zklamání.

Příběh je ovšem také velmi důležitý. Ale není to pouze opakování stejného příběhu. Tady se dostáváme do budoucnosti, kde dinosauři nejsou pouze taková zajímavá věc zavřená na ostrově. Tady je to úplně běžná součást života a je potřeba s nimi koexistovat. A z toho vyplývají úplně nové problémy. Ale jsou tady i klasické velkofilmové součásti. Potřeba porazit velkou zlou korporaci. Rozdělení a shledání rodiny. V tomto zajímavém mixu najdeme ještě trochu stylu Indiana Jonese. Ale pořád to není přeplácané.

Na konci se všechno uzavře. Zlo je potrestáno a dobro a pravěký život vzkvétá. A měl jsem takový pocit, že další díl jen tak nepřijde. Ale možná už není, co zajímavého vymyslet.

Povedený film z dinosauřího univerza, který kvalitně rozvíjí základní příběh. Určitě byla dobrá volba zařadit tato pravěká stvoření do moderního světa. Ostrovní zasazení by nejspíš už nebylo dostatečně zajímavé. Původní filmová série se za toho dílo rozhodně nemusí stydět.

Automobily

Claire využije pro aktivistickou akci Ford Econoline. Pronásledují ji v Dodgi Ram nebo Chevroletu Silverado. Owen a Claire používají v běžném životě Jeep Grand Wagoneer. Ti, co jdou po jejich dceři, jezdí ve Fordu řady F. Záporáci ve službách Biosynu používají například BMW X5 nebo nákladní vůz Volvo N 10. V jedné honičce se Claire veze na korbě Hondy Acty.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/599942-jursky-svet-nadvlada/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt8041270/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imcdb.org/movie.php?resultsStyle=asImages&sortBy=4&id=8041270

 

Žádné komentáře:

Okomentovat