pátek 26. srpna 2022

Rakeťák (Lightyear) - recenze - 65%

Americký animovaný akční a dobrodružný sci-fi film z roku 2022. V hlavních rolích Chris Evans, Keke Palmer a Peter Sohn. Režie Angus MacLane.

Vesmírná loď je na cestě mezihvězdným prostorem, když tu najednou zaznamenají její systémy planetu, která by stála za průzkum. Následuje přistání a ven jsou vysláni Strážci vesmíru. Konkrétně jde o velitelku Hlohovou, mazáka Buzze Rakeťáka (Chris Evans) a jednoho bažanta. Nakonec se ukáže, že planeta je plná nebezpečné fauny a flóry. Vesmírná loď se navíc propadá do země. Kdyby hned odletěli, tak je všechno v pohodě, ale Buzz musel ještě zachraňovat nováčka. Díky tomuto zdržení odlet skončil havárií.

Nikomu se nic nestalo, ale zůstali na planetě bez možnosti jejího opuštění. Loď byla naštěstí plná vědců a techniků, kteří se pustili hned do práce. Po roce už mají připravené vesmírné plavidlo k otestování. A kdo jiný, než Buzz Rakeťák by ho měl vyzkoušet. Bohužel ale cíl dosažení hyperrychlosti se splnit nepodaří. Po návratu na planetu ještě navíc zjistí, že tam zatím uběhly čtyři roky. Ale zase dostal terapeutickou robotickou kočku jménem Sox (Peter Sohn). Nejlepší terapie je ovšem stejně vrátit se do práce a nevzdat to. Jednou se to přece musí podařit. Jinak bychom se nedostali k hlavnímu padouchovi.

Najdeme tady klasická témata rodinných filmů jako je důležitost přátelství a spolupráce v životě člověka. Souboj mezi slabým dobrem a silným zlem a s tím související nevzdávání se. A samozřejmě nesmí chybět nějaký humor a rychlá akce. Ale jsou tady i poněkud dospělejší věci. Honba za sny a kariérou a obětování všeho ostatního. Změny osobnosti člověka na základě životních zkušeností a že lidé nejsou zlý pouze na základě genetické výbavy.

Je tady vidět i vývoj lidského objevování vesmíru. Začínáme u začátku vesmírného věku. Obrovské ambice, žádná velká bezpečnostní opatření a velké rozpočty. Něco ve stylu programu Apollo. Nadšení ale postupně upadává, už se radši řeší problémy současnosti. Všude byrokracie a hledání, jak ušetřit. Omezování snílků. A nastupuje budoucnost. Dystopie i utopie. Útoky robotů na lidstvo a cestování časem. Nebo žádné starosti ve stylu někdo jiný se stará a já můžu v klidu spát během cesty vesmírem. Všechno tady je.

Audiovizuální zpracování naprosto odpovídá běžné kvalitě filmů od Pixaru. Běžně stylizované postavičky a okolní prostředí míří směrem k realističnosti. Nic, co bychom už neviděli, ale pořád to je nad žánrovým průměrem. Ale konkurence už to velmi dobře umí také.

Povedený rodinný film, který zabaví diváka každého věku. Ale s pohledu, že jde o dílo pod studiem Pixar, tak to není tak originální a hluboké jak by se dalo čekat. Takže jde o celkem obyčejný animák, ale pořád to je kvalitní podívaná.

Automobily

Bohužel tady nenajdeme žádné automobily. Ani jsem nikde nezahlédl pověstný pick-up od Toyoty, ale třeba jsem se pouze špatně díval.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/954414-raketak/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt10298810/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

Žádné komentáře:

Okomentovat