pátek 9. září 2022

Černý telefon (The Black Phone) - recenze - 40%

Americký dramatický horor a thriller z roku 2021. V hlavních rolích Mason ThamesMadeleine McGraw a Ethan Hawke. Režie Scott Derrickson.

Třináctiletý chlapec Finney (Mason Thames) žije se svojí sestrou (Madeleine McGraw) a otcem alkoholikem, který pro ránu nejde daleko, na předměstí Denveru. Ve škole je běžným terčem šikany. Vzhledem k době, kdy se film odehrává, se to dá označit za celkem normální, i když poněkud depresivní, život. V okolí to ale tak veselé není. Řádí tady totiž únosce dětí s přezdívkou Chmaták (Ethan Hawke). Dokonce zmizí Finneyho kamarád, který mu pomáhal s jeho problémy se šikanou. Ale není čas se tím příliš zabývat, jelikož se náš hlavní hrdina také ocitá ve spárech Chmatáka.

Finney skončí ve sklepě, kde má postel a záchod, ale to, vzhledem k situaci, není zrovna důležité. Dobré ovšem je, že únosce se zdá jako celkem rozumný člověk. Ale to je slabá útěcha. A ta ďábelská maska zrovna nenabízí světlé vyhlídky. Navíc, když se žádná z obětí nenašla naživu. Objeví se sice jiskřička naděje v podobě telefonu na zdi, ale bohužel drát je přerušen. A rázem je naděje ta tam. Anebo ne. Telefon zvoní. Někdo je na druhé straně. Je to předchozí oběť. Je to sice hodně divný, ale také by to mohla být moc hezká výhoda.

Začíná to jako klasické rodinné drama, kde má hlavní hrdina problémy ve škole a s rodiči. Ale zároveň má i někoho kdo mu pomůže. A pak už se něco začne dít. Ale rozhodně to není nějaká akce. Finney prostě skončí ve sklepě, kde s ním občas promlouvá jeho únosce. Aspoň je tady ten telefon. Sice mu bude pomáhat v jeho přežití a útěku. Ale to je nakonec k vzteku, protože Finney dostane tolik skvělých plánů a nedokáže to využít. Už mohl být venku a nic. Takže divákovi začne lézt na nervy a ztratí veškeré sympatie a naši podporu.

Nebyl by to takový problém, kdyby byly některé další postavy dostatečně zajímavé. Bohužel Chmaták je celkem obyčejný, ani ne moc vyšinutý nebo nebezpečný. Rozhodně nemáme pocit, že by byl hrozbou. V podobě hrozby vidíme častěji Finneyho otce. Pouze krátce uvidíme i ostatní oběti, které bych sledoval v pozici hlavní postavy radši. Největší nadějí pro někoho zajímavého je Finneyho sestra, která ale také nemá dostatečný prostor.

Nakonec se podaří z těch nepovedených plánů vyrobit něco funkčního, co doopravdy pomůže. Zároveň i Finneyho sestra ukáže svoje schopnosti a také nějak pomůže, ale to už se, v tuto chvíli, zdá poněkud nadbytečné. Takže konec je celkem dobrý, ale prostě je už příliš pozdě cokoliv změnit.

Ani ne průměrný film o únosu, který měl velmi zajímavý základní nápad, který ale rozhodně nebyl dostatečně dotažen, a tudíž dostatečně nezaujal. Audiovizuální zpracování také rozhodně nijak nevyniká. Nakonec to celkem zapadne do sebe, ale už to nemá šanci změnit výsledný dojem.

Automobily

Únosce používá dodávku Chevrolet Van. Hlavní detektiv jezdí v Plymouthu Satelitte. Dále tady najdeme například policejní Plymouth Fury.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1021487-cerny-telefon/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt7144666/

 

Žádné komentáře:

Okomentovat